[TPMS] Inleren TPMS sensoren

Kosten onderhoud, werkzaamheden uitgevoerd door dealer, niet merkgarage of door eigenaar zelf, Service-updates en tips bij doe het zelf onderhoudswerkzaamheden, etc.
Gebruikersavatar
TijnOnlijn
Lid
Lid
Berichten: 36
Lid geworden op: 16 jan 2019, 20:29
Locatie: Den Bosch
Auto: Auris

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door TijnOnlijn »

Kan hij in de war geraakt zijn met sensoren van een auto die naast je geparkeerd stond? Het lijkt me dat je auto niet zonder meer weet met welke hij moet pairen. Probeer het eens op een lege parkeerplaats?

Gebruikersavatar
verwp01
Lid
Lid
Berichten: 54
Lid geworden op: 03 aug 2017, 16:20
Locatie: Groningen
Auto: Auris TS Hybride Lease Pro

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door verwp01 »

Ik ben helaas wat te voorbarig geweest met mijn reactie.
Vandaag op weg naar mijn werk begon het banden lampje tocht eerst te knipperen en daarna staat hij vast in oranje.
Direct maar eens de klantenservice Toyota gebeld en daar het probleem van 2 sets banden in leren in de groep gegooid.
Ik wordt er nu over terug gebeld wat nu klopt of beide sets in te leren zijn voor mijn auto.
Wachten maar weer af en gaan morgen weer langs de dealer om deze set maar weer eens in te leren.
Yo hey, yo ho, yo fucking hell!

Gebruikersavatar
CeHaEr
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 615
Lid geworden op: 08 apr 2017, 14:25
Locatie: Randstad
Auto: C-HR Hybrid

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door CeHaEr »

Procedure klopt hoor. Na de 3x drukken moet het lampje wel langzamer gaan knipperen. Doet ie dat niet dan is er geen 2e set sensoren aanwezig.

De eerste keer lukte het bij mij ook niet omdat de 2e set sensoren per ongeluk over de eerste heen geschreven waren ipv erbij.
er moeten echt 8 sensoren in staan, verdeeld over 2 sets. De dealer kan dat zo via de computer zien.

Bandenspanning: 2,5 is goed. Met 2,7 zal je iets zuiniger rijden maar ik vind het absoluut niet lekker rijden.
Met plotse kou kan de spanning een beetje zakken en het lampje aan laten gaan. Dan kan je ze het beste even controleren en weer initialiseren.
2017 C-HR Hybrid Bitone Plus --- Genuine JDM styled and a lot of sh*t from China
2019 Corolla Hybrid TS 2.0 Business Sport Intro --- 180HP Girlpower!

Gebruikersavatar
Jk1
Lid
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 01 jun 2018, 21:47
Auto: C-HR Hybrid bi-tone

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Jk1 »

Eergisteren 1x gelukt om te resetten, Gisteren ging weer het lampje branden en resetten wou weer niet, Waren ook geen andere sensoren in de buurt :( Vanmorgen weer naar de dealer geweest en weer aan de computer en nu weer goed, tot nu toe.

Gebruikersavatar
Henk.W
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 23
Lid geworden op: 11 mar 2019, 18:50
Locatie: Middelburg
Auto: Toyota C-HR Style 2019

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Henk.W »

Voor mijn winterwielen heeft mijn banden firma de sensoren van de originele wielen ingelezen en de sensoren van de winterwielen geprogrammeerd van de originele sensoren, wielen erop en je hoeft niet meer de auto in te lezen of te leren.
Geen problemen met dit systeem en manier van de bandenfirma.

Gebruikersavatar
Axial63
Moderator/Forumbeheer
Moderator/Forumbeheer
Berichten: 1292
Lid geworden op: 24 okt 2016, 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Axial63 »

Dat word klonen genoemd...
De nieuw gemonteerde sensoren hebben een eigen code maar deze kan aangepast worden (alleen bij speciale ventielen, dit is niet standaard zo).

Als je de code van de originele wielen kent kun je die dus overzetten op het kloon ventiel, je maakt dan als het ware een kopie van het originele ventiel. Met een apparaat is dat eenvoudig uit te lezen.

Blijft wel aan te raden altijd na de wielwissel de initialisatie uit te voeren.
Omdat temperaturen in de winter nu eenmaal veel lager zijn dan in de zomer.
Is maar even werk en voorkomt veel ongemak.
Met vriendelijke groet, Alex

Mijn auto's op dit moment:
Prius III, 1.8 HSD Dynamic Business, Abyss Grey 2012
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
C-HR Rider
Actief Lid
Actief Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 29 sep 2018, 09:47
Auto: C-HR Hybride

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door C-HR Rider »

Ook mijn wielen weer gewisseld, en mijn dealer nogmaals gevraagd met daarbij de uitleg op deze topic hoe te handelen. Ze hebben echt hun best gedaan en geven toe dat het zou moeten kunnen 2 sets erin zetten, staat ook in het instructie boekje, maar ze krijgen het niet voor elkaar. Hierbij Heb ik ook de niet gewenste mogelijkheid van het overschrijven van de 1e set genoemd. Is er iemand die weet hoe de dealer die 2 e set erin kan programmeren? want dat zal eerst moeten gebeuren voordat je van set kunt wisselen.
C-HR 1.8 Hybrid Style, Metalstream met zwart gewrapped dak en spiegels, Premium en Chrome pack.

Gebruikersavatar
Axial63
Moderator/Forumbeheer
Moderator/Forumbeheer
Berichten: 1292
Lid geworden op: 24 okt 2016, 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Axial63 »

Nee, helaas
bij de eerste serie Toyota's waarin standaard TPMS werd toegepast had men geen rekening gehouden met het gebruik van winterbanden op een aparte velg. Wellicht ging men er van uit dan niet de complete wielen werden gewisseld maar enkel de banden en dan hoeft er maar 1 set ventielen in de computer te worden ingevoerd.

Zelf heb ik een Yaris van begin 2017 en ook die heeft slechts de mogelijkheid voor 1 set. Pas vanaf mei 2017 werd er een ander computer gemonteerd en was er ruimte voor 2 sets.

Dat zou dan betekenen dat je voorlopig vast zit aan een 2 jaarlijks bezoek aan de dealer (of bandenspecialist) om je ventielen in de computer te programmeren. (ik doe dat zelf, maar de apparaten die je dan nodig bent kosten een boel geld)

Andere oplossing is andere ventielen in de velgen van de 2e set te laten plaatsen. En dan de te klonen versie. Of misschien is dat met je huidige ventielen ook al mogelijk? Vraag het je bandenspecialist (dus niet dealer maar Kwikfit, Euromaster, Profile etc)
De bandenleverancier heeft deze gewoon liggen en kan de code van je originele ventielen uitlezen en deze aan de nieuwe ventielen toekennen.
Dan ben je van dat gezeur af.
Met vriendelijke groet, Alex

Mijn auto's op dit moment:
Prius III, 1.8 HSD Dynamic Business, Abyss Grey 2012
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
C-HR Rider
Actief Lid
Actief Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 29 sep 2018, 09:47
Auto: C-HR Hybride

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door C-HR Rider »

Axial63 schreef:
16 nov 2019, 18:17
Nee, helaas
bij de eerste serie Toyota's waarin standaard TPMS werd toegepast had men geen rekening gehouden met het gebruik van winterbanden op een aparte velg. Wellicht ging men er van uit dan niet de complete wielen werden gewisseld maar enkel de banden en dan hoeft er maar 1 set ventielen in de computer te worden ingevoerd.

Zelf heb ik een Yaris van begin 2017 en ook die heeft slechts de mogelijkheid voor 1 set. Pas vanaf mei 2017 werd er een ander computer gemonteerd en was er ruimte voor 2 sets.
Maar mijn C-HR is van 2018, zo oud is dat niet lijkt mij?
Daar komt nog bij dat mijn dealer zegt dat het nog bij geen een C-HR is gelukt.
C-HR 1.8 Hybrid Style, Metalstream met zwart gewrapped dak en spiegels, Premium en Chrome pack.

Gebruikersavatar
Axial63
Moderator/Forumbeheer
Moderator/Forumbeheer
Berichten: 1292
Lid geworden op: 24 okt 2016, 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Axial63 »

Nee, dan moet het normaal gezien wel kunnen...

aanvulling op de eerder informatie:
uit de handleiding: C-HR Hybride 10-2016 — 04-2018 PZ49X-10538-NL

op blz 547:
chr_tpms2.jpg
klik op afbeelding voor groot

Hier staat dus dat er 2 sets geregistreerd kunnen worden (in ieder geval vanaf okt 2016)

Dus dan blijven de volgende vragen:
- Heeft de dealer wel de juiste apparatuur in gebruik voor deze handelingen?
- Heeft de dealer wel de juiste kennis voor deze handelingen?

Maar ik zou zeggen: waag er eens een telefoontje aan naar Toyota NL en kijk wat zij zeggen als je vraagt waarom er geen 2 sets ventielen in jouw auto geregistreerd kunnen worden... 0800-0369
of http://www.toyota.nl/over-toyota/klante ... index.json
Met vriendelijke groet, Alex

Mijn auto's op dit moment:
Prius III, 1.8 HSD Dynamic Business, Abyss Grey 2012
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
holyhead
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 336
Lid geworden op: 03 nov 2016, 11:19
Locatie: Hoorn
Auto: Corolla 2.0 Hybrid Executive 2019

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door holyhead »

De eerste CHR kwam in oktober 2016 op de markt dus als de handleiding klopt zullen er vanaf de eerste CHR 2 sets kunnen worden geregistreerd.

Gebruikersavatar
C-HR Rider
Actief Lid
Actief Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 29 sep 2018, 09:47
Auto: C-HR Hybride

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door C-HR Rider »

Axial63, ik heb jouw adviezen allemaal al besproken met mijn (Grote bekende) dealer.
Zij geven aan het ook niet te begrijpen waarom het niet lukt. Het wordt soms niet op prijs gesteld als jezelf contact opneemt met de importeur is mijn ervaring bij een ander merk.
Maar moet het misschien toch maar eens doen
C-HR 1.8 Hybrid Style, Metalstream met zwart gewrapped dak en spiegels, Premium en Chrome pack.

Gebruikersavatar
Axial63
Moderator/Forumbeheer
Moderator/Forumbeheer
Berichten: 1292
Lid geworden op: 24 okt 2016, 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Axial63 »

Ik kan me voorstellen dat je de relatie goed wilt houden, en dat zal de dealer ook waarderen.
Dus met het instructieboekje in de hand (en pag. 547 erbij) zou je de dealer kunnen vragen dit voor je uit te zoeken?
Misschien duurt het dan wat langer voor je antwoord krijgt, maar wellicht breng je ze hiermee op het goede pad?

En als je dan niet tevreden bent kun je altijd nog Toyota NL contacten
(zelfde nummer WhatsApp-en en je krijgt binnen een uur een reactie beloven ze)
Met vriendelijke groet, Alex

Mijn auto's op dit moment:
Prius III, 1.8 HSD Dynamic Business, Abyss Grey 2012
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
holyhead
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 336
Lid geworden op: 03 nov 2016, 11:19
Locatie: Hoorn
Auto: Corolla 2.0 Hybrid Executive 2019

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door holyhead »

In een review (autoweek) las ik het volgende en kennelijk is het probleem daar opgelost.

September 2016 begon de voorverkoop van de C-HR
In december van hetzelfde jaar een C-HR First edition.
---
TPS Bandendruksysteem:
De auto is uitgerust met een bandendruksysteem.
Het is mogelijk om voor de winterbanden een extra set sensoren te programmeren (Totaal 8 sensoren).
Als de tweede set andere serienummers heeft als de eerste is er een speciale handeling nodig om tussen beide te schakelen.
Hier ben ik achter gekomen na het wisselen van zomer- naar winterbanden.
De volgende dag een melding dat de sensoren niet gevonden konden worden.
De stappen die beschreven staan in de online-handleiding werken niet.
De beschreven stappenplan is alleen om de druk opnieuw in te stellen.
Voor het wisselen tussen de 2 sets sensoren zijn de volgende stappen nodig.
Zet de auto op een veilige plaats en controleer de druk als de banden koud zijn.
Breng de banden op de juiste druk indien nodig.
Zet het contact aan. Laat de auto in de P-stand staan. Het wisselen kan niet met rijdende auto.
Ga naar het menu “Voertuiginstellingen’ en kies voor het logo met de “banddoorsnede’.
Druk daarna 3 keer op de “bevestigen’ knop. (Dit verschilt met de stappen in de handleiding)
Laat de auto aan staan totdat de melding verdwijnt. Dit duurt ongeveer 1 minuut.

ps.

Met 3 x bevestigen bedoeld men waarschijnlijk druk ok knop in tot logo 3x knippert.

Gebruikersavatar
Axial63
Moderator/Forumbeheer
Moderator/Forumbeheer
Berichten: 1292
Lid geworden op: 24 okt 2016, 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

Re: [TPMS] Inleren TPMS sensoren

Bericht door Axial63 »

Sorry...
Ik waardeer het meedenken, maar ik denk niet dat dit gaat helpen...

1. registreren is iets anders dan initialiseren
2. Er dienen gewoon 8 ventiel codes te zijn geregistreerd (of 9 met een reservewiel)

Dus blijft staan: de ventielen moeten eerst bij een dealer of bandenbedrijf zijn ingevoerd als 2 sets in de ECU (Electronic Control Unit).
Daarna kan monteur (of de gebruiker zelf) de gemonteerde set selecteren en initialiseren.

Ik denk dat de persoon die deze reactie plaatste hetzelfde heeft meegemaakt als ik eerder heb beschreven.
Voor de volledigheid nog even de uitleg over Initialiseren:
(ik ga hierbij uit van de wissel van zomer- naar winterbanden, maar andersom werkt hetzelfde)

1. Controleer de te monteren wielen op beschadigingen en profieldiepte. Controleer ook de bandenspanning en pas deze indien nodig aan.
2. Wissel de bandenset om. Leg de wielen die gedemonteerd zijn in ieder geval NIET binnen een straal van 10 mtr van het voertuig.
(als één wiel te dicht bij het voertuig ligt denk de ECU dat u de set zomerbanden wilt initialiseren omdat die wordt herkend!)
(als er geen ventiel wordt herkend uit de eerder gemonteerde set dan gaat de ECU zoeken naar de andere set en activeert deze dan).
3. Bedien de stuurwieltoetsen, selecteer TPMS op het multi-informatiedisplay en bedien de toets ENTER (stuurwieltoetsen) 3 keer binnen 3 s (indrukken/loslaten → indrukken/loslaten → indrukken/loslaten).
4. Voer nu de initialisatie procedure uit zoals in het instructieboek wordt uitgelegd.
Met vriendelijke groet, Alex

Mijn auto's op dit moment:
Prius III, 1.8 HSD Dynamic Business, Abyss Grey 2012
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Plaats reactie